Partners

Een aantal partners draagt bij aan dit online museum. Dankzij hen kunnen wij je een zo volledig mogelijk beeld geven van de rijke geschiedenis van Schiphol. We zetten ze even voor je op een rijtje:

  • Amsterdam Museum
  • Stadsarchief Amsterdam
  • Stedelijk Museum Amsterdam

Beelden of verhalen van het Amsterdam Museum en het Stadsarchief Amsterdam vind je al in het online museum. In de komende maanden komen daar ook de bijdragen van het Stedelijk Museum Amsterdam bij. De partners organiseren ook een aantal activiteiten rondom Schiphol 100 jaar in hun musea.
 

Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum heeft samen met Amsterdam Airport Schiphol het online museum ontwikkeld (concept en content). Hiernaast is vanaf september de familietentoonstelling 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek te zien.

Kom kijken en beleef het zelf! In het Amsterdam Museum krijg je een historisch kijkje achter de schermen in de familietentoonstelling 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek.

Ontdek bijzondere objecten, zoals een vliegtuigmotor uit de jaren '20 en een echte bom uit de Tweede Wereldoorlog. En spannende smokkelwaar, ontdekt door speurhonden. Maar er zijn ook historische stewardessenkostuums en designmeubels van Schiphol uit de jaren '60.

Doe mee met het verkeerstorenspel en leid vliegtuigen veilig naar de landingsbanen. Stap in de schoenen van de marechaussee in een echte paspoortbalie. En laat jouw wens achter voor de toekomst. Moet Schiphol verhuizen naar de Noordzee? Vliegen we over 50 jaar in onbemande vliegtuigen?

De tentoonstelling zit vol met interessante weetjes. Wist je bijvoorbeeld dat er een dierenhotel is op Schiphol? En dat Schiphol altijd maar doorgaat, dag en nacht? Dat zie je goed op de spectaculaire timelapse-film van Izarin en Van der Linde, die groot geprojecteerd wordt in de tentoonstelling.

Wat: 100 jaar Schiphol – Klaar voor vertrek
Wanneer: 16 september 2016 t/m 7 mei 2017 
Waar: Amsterdam Museum, Kalverstraat 92 in Amsterdam
www.amsterdammuseum.nl
 

Stadsarchief Amsterdam

Veel beeldmateriaal in het online museum komt uit de fotocollectie van Schiphol die is ondergebracht bij het Stadsarchief Amsterdam. De Schiphol beeldcollectie bestrijkt de periode van 1913 tot 1990. Een paar duizend beelden is te bekijken via de Beeldbank van het Stadsarchief. Een lijst met beschrijvingen van meer dan 5000 beelden staat op de Archiefbank. Deze foto’s kunnen op het Stadsarchief Amsterdam worden geraadpleegd.

Het Stadsarchief Amsterdam beheert ook het archief van de Luchthaven Schiphol over de periode van 1926 tot 1958. De luchthaven Schiphol van toen eigendom van de gemeente Amsterdam. Het Stadsarchief Amsterdam is momenteel druk bezig dit archief, dat al jaren in de kelder is opgeslagen, te inventariseren. In de loop van 2016 komt de inventaris online beschikbaar en is het archiefmateriaal voor iedereen toegankelijk.

Bekijk de fotocollectie van Luchthaven Schiphol (tot nu toe).

Van september 2016 tot en met 27 november 2016 organiseert het Stadsarchief Amsterdam een fototentoonstelling met beeldmateriaal uit het Schipholarchief.

 

Stedelijk Museum Amsterdam

De relatie tussen Schiphol en het Stedelijk Museum Amsterdam gaat ver terug. Om dat te vieren, zijn prachtige luchtvaartaffiches uit de museumcollectie te bewonderen, onder andere op Schiphol Plaza. Een voorproefje vind je in het online museum. 

Behalve dat Schiphol founder is van het Stedelijk, organiseren museum en luchthaven regelmatig inhoudelijke projecten. Zo is het Frames Café op Schiphol Lounge 2, geopend in februari 2016, aangekleed met affiches uit de Stedelijk-collectie. Vanwege het jubileum stelt het Stedelijk, op verzoek van Schiphol, een tentoonstelling samen uit zijn rijke verzameling van in totaal zo’n 100 luchtvaartaffiches.  

Een selectie van 33 affiches siert  de lichtbakken op Schiphol Plaza en andere locaties in het gebouw. Er zijn ontwerpen te zien van onder meer Jan Le Witt & George Him, Peter Max, Jacques Nathan-Garamond, Joan Collette, Donald Brun en Kurt With, voor diverse  luchtvaartmaatschappijen waaronder KLM, Swissair, Air France en American Overseas Airlines (AOA).

Voor meer informatie over het Stedelijk Museum Amsterdam, bezoek stedelijk.nl